Allergisch voor boosheid



Intimidatie


De boosheid van een ander kan als heel intimiterend worden ervaren. Vaak spelen vervelende ervaringen uit de jeugd een grote rol in dit proces. De ruzies van je ouders kunnen je een trauma bezorgen.

Iedere keer wanneer iemand boos is voel je die rotgevoelens uit je jeugdervaringen bovenkomen.

Die gaan overheersen en je raakt het zicht op de werkelijkheid kwijt.


Dick [56 jaar]:

"In mijn werk had ik veel conflicten met collega's.

Zij deden het bijna nooit goed. Tijdens het functioneringsgesprek maakte mijn leidinggevende mij attent op mijn gedrag.


Via hem ben ik bij een personal coach terechtgekomen. In diverse sessies is mijn gedrag ter sprake gekomen. Naast oorzaken is er vooral naar mogelijkheden gekeken. Met dit inzicht stel ik mij weer collegiaal op en is de werksfeer prettig te noemen."


Omgekeerd kan jouw boosheid heel intimiterend voor andere mensen zijn. Vooral als deze onverwacht naar een hoogtepunt schiet. In zulke gevallen kan agressie optreden en speelt angst een grote rol. Anderen gaan je mijden en een sociale allergie is ingetreden.


Hoe ga jij met boosheid om?


Om daar globaal achter te komen is het nodig om de volgende sneltest eerlijk in te vullen. De score met het daarbij behorende commentaar te lezen en je houding ten opzichte van de boosheid van een ander opnieuw te bepalen. Je vindt je score onderaan de pagina.


1. Ik kan er niet tegen als iemand boos op me is.

Nooit       Soms       Vaak       Altijd


2. Ik ben bang voor boosheid en agressiviteit.

Nooit       Soms       Vaak       Altijd


3. Ik word (intern) woedend als iemand boos op me wordt.

Nooit       Soms       Vaak       Altijd


4. Ik geef mijn mening niet uit angst voor boosheid.

Nooit       Soms       Vaak       Altijd


    Jouw score:


Aantal punten Dat wil zeggen...
4 tot 7 punten Met deze score laat je zien dat anderen geen macht over je hebben. Jij bepaalt zelf, hoe je met de situatie omgaat. Je beschikt over voldoende zelfvertrouwen om jezelf te blijven. Je bent niet allergisch voor intimidatie door anderen. Je staat voor je zaak.
7 tot 11 punten In het ene geval zul je losbarsten in woede en een andere keer zul je je gaan terugtrekken. Beide keren krijgt de angst de overhand. Angst is een slechte raadgever. Het verlamt je en houd je in een wurgende greep. Kom in actie. Werk aan je zelfvertrouwen en leer op een andere wijze denken over zaken die nu de boosheid in je oproepen.
11 tot 17 punten Je bent allergisch voor boosheid. Dat kan voor jezelf en voor mensen in je omgeving zeer beangstigend zijn. Je zult op weinig begrip kunnen rekenen. Het is van belang de reden van jouw boosheid te onderzoeken. Je frustraties in beeld te brengen en je denken te gaan veranderen. Een objectievere kijk brengt je al veel rust.

Boosheid


Boosheid en angst vormen een twee-eenheid. Angstgevoelens kunnen je bekruipen wanneer iemand onredelijk boos wordt.

Op die momenten sluit je jezelf af van de buitenwereld. Je vlucht in passiviteit. De werkelijkheid wordt dan negatief verkleurd.


Agressie


Bij agressie krijgt de angst de overhand. En de verschijnselen, die je bij boosheid van de ander toont, worden versterkt.

Verlamd onderga je het brute gedrag van de ander. Je past je gedrag aan om in de toekomst geen last meer van die ander te hebben. Een sociale allergie is werkelijkheid geworden.


Allergie voor boosheid


Zowel bij agressie als bij boosheid wordt je gedrag bepaald door je zelfbeeld. In het bijzonder je zelfvertrouwen. Waar heb jij je grenzen getrokken?


Door het initiatief bij de ander neer te leggen heb je je eigen inbreng zeer beperkt. Je bent afhankelijk geworden van de luim van de ander. Je bent allergisch geworden.


Wat betekent dit voor jou?


Als het voor jezelf duidelijk is geworden hoe je met de boosheid van een ander omgaat kun je in actie komen. Je kunt met bijvoorbeeld de hulp van een coach gaan werken aan je zelfvertrouwen. Dit vormt een goede basis om deze sociale allergie de baas te worden.


Tijdens de boosheid blijf je rustig en luister naar de uitingen van de ander. Je stelt vragen en beaamt zaken. De ander voelt zich gehoord en zijn boosheid zal wegebben. Je open houding dempt de boosheid of agressie.


Vind je de boosheid van de ander onredelijk wacht dan met het geven van een reactie. Kies een ander moment uit om erop terug te komen. Maar laat het probleem dan ook bij de ander.

Ga niet lopen piekeren of maak jezelf niet boos over zijn gedrag. Ga door met je leven.


Terug naar boven




Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:



Burn-out:



Coachen:



Ontspannen:



Stress:



Zelfkennis:



Zelfvertrouwen:



Interessante sites: